B i l g i n i n D ö n ü ÅŸ ü m ü
TimPRO
Türev Information Management Programs
Ä°ÅŸletmenin tüm organlarını ve ÅŸubelerini, departmanlarını ve faaliyetlerini entegre eden yazılım ve bu iletiÅŸimin alt yapısını saÄŸlayan biliÅŸim teknolojilerinden oluÅŸan bir ERP sistemidir.
Üretim yönteminiz aÅŸağıdakilerden hangisi ?
​
A) StoÄŸa üretim
B) Proje bazlı üretim
C) SipariÅŸ bazlı üretim
Size uygun üretim yönteminize ile cevap bulabilir ve uygun akış ile süreçlerinizi yönetebilirsiniz.
A) StoÄŸa Üretim
StoÄŸa üretim yönteminde, firma, ürün gamı içerisinde bulunan mamül / yarı mamülünü herhangi bir satış sipariÅŸine baÄŸlı kalmadan mamül ambarına üreterek stoklaÅŸtırır. Mamül ambarında stoklaÅŸan mamül / yarı mamüllerin , dönem dönem firmaya gelen talepler doÄŸrultusunda müÅŸteriye satışı gerçekleÅŸtirilir. Bu yöntem, mamül / yarı mamülün standart olduÄŸu, firma müÅŸterilerinin sözleÅŸmeli ve/veya sözleÅŸmesiz olarak taleplerinin önceden bilindiÄŸi (miktar ve ürün gamı açısından) durumlarda tercih edilen bir yöntemdir. Mamül / yarı mamül ile ilgili her bilgi standartlaÅŸmış olduÄŸundan dolayısıyla bunlara baÄŸlı reçete ve rota bilgisi de standartlaÅŸmıştır.
StoÄŸa üretim yöntemi yukarıda akışı verildiÄŸi ÅŸekilde yürür ve süreç her aÅŸamada kontrollü olarak modülleri arasında veri alış veriÅŸinde bulunur.
​
B) Proje bazlı üretim
Proje bazlı üretim yönteminde, firma, ürün gamı içerisinde bulunan mamül / yarı mamülünü taahhüt ettiÄŸi proje adına, müÅŸteri talebine göre üretir ve mamül ambarında stoklaÅŸtırır. Mamül ambarında stoklaÅŸan mamül / yarı mamüllerin , dönem dönem projenin önceden belirlenmiÅŸ sevkiyat tarihlerinde müÅŸteriye gönderimi gerçekleÅŸtirilir. Bu yöntem, mamül / yarı mamülün tam olarak standart olmadığı, firma müÅŸterilerinin sözleÅŸmeli ve/veya sözleÅŸmesiz olarak taleplerinin doÄŸrultusunda belli bir proje nosu verilerek takip edildiÄŸi durumlarda tercih edilen bir yöntemdir.
Proje bazlı üretimin sipariÅŸ bazlı üretimden farkı süreçlerin 3 ay - 6 ay - 1 yıl gibi uzun sürmesi, her projenin birbirinden farklı özellikler içermesidir. Mamül / yarı mamül ile ilgili her bilgi standartlaÅŸmış olmayabilir, dolayısıyla bunlara baÄŸlı reçete ve rota bilgisi için önce bir çalışma yapılması gerekir. Bu çalışmalar için firma kendi iÅŸleyiÅŸine uygun CAD/CAM tarzı optimizasyon ve çizim programları kullanıyor olabilir. bu tarz optimizasyon programlarından reçete ve rota bilgisi yanında tarifi yapılan detay bilgileri de alarak akış içerisinde konumlandırmaktadır. Proje bazlı üretim yöntemi yukarıda akışı verildiÄŸi ÅŸekilde yürür ve süreç her aÅŸamada kontrollü olarak modülleri arasında veri alış veriÅŸinde bulunur.
​
C) SipariÅŸ bazlı üretim
SipariÅŸ bazlı üretim yönteminde, firma, ürün gamı içerisinde bulunan mamül / yarı mamülünü müÅŸteri talebindeki miktar ve/veya ölçüye göre üretir ve mamül ambarında stoklaÅŸtırır. Mamül / yarı mamülün Mamül ambarında stoklaÅŸma zorunluluÄŸu yoktur. Üretim gerçekleÅŸtikten sonra, sipariÅŸin sevk tarihinde transferi gerçekleÅŸtirilir. Bu yöntem, mamül / yarı mamülün standart olduÄŸu ancak ölçü / renk vb. bazında konfigürasyon a sahip olduÄŸu çeÅŸitte üretim yapan firmalara uygundur. Firma müÅŸterinin sipariÅŸini bir proje kapsamında deÄŸerlendirebilir, takip açısından gerekli ise Proje modülü izlenebilirliÄŸi saÄŸlar.
SipariÅŸ bazlı üretimin proje bazlı üretimden farkı, üretim süreçlerinin kısa , mamül / yarı mamül ile ilgili her bilginin, konfigürasyon bazında standartlaÅŸmış, dolayısıyla bunlara baÄŸlı reçete ve rota bilgisinin de standartlaÅŸmış olmasıdır. Bu çalışmalar için de firma kendi iÅŸleyiÅŸine uygun CAD/CAM tarzı optimizasyon ve çizim programları kullanıyor olabilir. bu tarz optimizasyon programlarından reçete ve rota ve hatta sipariÅŸ bilgisi yanında tarifi yapılan detay bilgileri de alarak akış içerisinde konumlandırmaktadır. SipariÅŸ bazlı üretim yöntemi yukarıda akışı verildiÄŸi ÅŸekilde yürür ve süreç her aÅŸamada kontrollü olarak modülleri arasında veri alış veriÅŸinde bulunur.
​
Ä°çerisinde farklı üretim yöntem ve akışlarını barındıran muhasebe entegrasyonu için firmanızda kullandığınız programlara mutlak gerekli bilgileri aktarabilme özelliÄŸine sahiptir. Ä°çerisinde muhasebe modülü barındırmayan bu özelliÄŸi ile fatura kesim, resmi defter gibi devlete karşı yükümlülüÄŸünüzü gerektiren mevzuat prosedürleri için, kullanmış olduÄŸunuz muhasebe programlarına kaynak veriyi aktararak çözüm saÄŸlar. Faturasını kesmek durumunda olduÄŸunuz sipariÅŸin tüm kaynak verisi kendi muhasebe sisteminize aktarılmış olur. Burada önemli bir unsur, kullanmakta olduÄŸunuz muhasebe programının da dışarıdan veri almaya uygun olması gerektiÄŸidir. TimPRO genel kabul görmüÅŸ (Netsis, Logo vb.) programlar ile entegre çalışabilmektedir.